aku hazel si shutterbugs! smile....

Saturday, February 26, 2011

Ini Bukan LUCAH! Ini Kenyataan!

Sejahtera ke atas kamu....

menyentuh kepada tajuk entri kali ini, tiada kaitan pon dengan blog Ahkak Geli... hanya nak meminjam tajuk yang terover kontroversi tu... Ahkak Geli, Ahdik Hazel pinjam ye. Awww...

aku rasa tak ramai di kalangan rakan FB atau umat sekeliling termasuk jiran mak aku yang dekat tingkat 3 tu tahu aku ni di kala lapang menjalankan aktiviti kerja part time sebagai freelance wedding photographer. Hebat tak kerja sebagai wedding photographer ni...? bagi aku profession sebagai wedding photographer ni sangat mendapat permintaan pada masa sekarang dan kemudian hari. dah macam cendawan tumbuh lepas hujan. aku rasa macam suku dari penduduk Malaysia ni dah punya kamera yang gedek gedabak yang orang panggil DSLR tuh...

aku pon tak terkecuali ada sebijik. dan hampir 3 tahun aku mengguna my lovely D60 sebagai medium untuk aku mendapat rezki. perjalanan aku sebagai wedding photographer baru sahaja berusia sepuluh bulan ketika entri ini di tulis. aku ingat lagi job wedding aku yang pertama ... tahu tak bertapa gabra , gugup, nervous dan awkwardnya aku tatkala mengambil gambar pasangan pengantin. sukar nak dilupakan, kelemahan dari segi angle, komposisi dan setting pada camera sangat lemah. boleh FAILED ko tahu... 

tapi kontra aku yang dulu dan aku yang sekarang boleh dikatakan ketara la juga. alhamdulillah berkat tunjuk ajar sifoo dan senpai sekeliling... ilmu di mana-mana. belajarlah... ^^,)/

okay. point yang pertama aku dah sampaikan. kita terus ke ponit... upsss...POINT yang ke dua pulak..

sebagai female photographer banyak betul cabaran nya... ini berdasarkan pengalaman aku. lain orang lain pengalamannya. tapi aku rasa masih ada satu garis persamaan diantara aku dan female photographer yang lain walaupun berbeza cerita.

okay kat sini nak namakan female photographer yang dikenali kat Malaysia mestilah aku sebut Sue Anna Joe, kalo ade yang teka kenal... sila lah Google... aku letak kan beliau sebagai Idol aku dalam bidang ni. Fine art yang dia hasilkan aku sangat la suka. sekali lagi silalah Google. lepas tu kalo international aku sangat suka dengan Miss Aniela... terasa macam self portrait sendiri bikin sendir syok beliau tu tersangat meletop... mata aku ni macam berpesta melihat sensasi variasi idea yang tahap dewa dia persembahkan... haishhhh....

yang di atas tadi tu semuanya ada point, tapi entri kali ni aku nak berkongsi pengalaman aku sebagai female wedding photographer... haishhh.... banyak advantage dan disadvantage sebagai female photographer ni. on the bright side the bride really glad and relief once she know her photographer is a SHE... kalo kamu kaum hawa di luar sana mendapat photographer perempuan mesti la gembiran dan rasa selesa bukan? tak la rasa awkward bila nak berposing.as fo the groom aku rasa tiada problemo at all. mereka kan cool gitu... malah aku rasa nak berinteraksi pon senang sahaja... ehehe...

on the not so bright side or the negative way... SIGH~...!

banyak jugak, pertama nya  pertama nya tak semua orang boleh terima dan percaya akan  kemampuan  female photographer ni. rata-rata majoriti yang menyandang title sebagai photographer ni ramainya dari para Adam... so aku dapat rasakan sedikit pressure bilamana family pihak pengantin sendiri was-was dengan kebolehan aku. keduanya aku dapat rasakan bagi seribu mata yang memandang aku bila aku memegang camera... heh... kadangkala aku jugak sangat x-tream gaban bila amik gambar. untuk dapat super low angle kekadang aku leh berbaring, landing, guling-guling tergolek dog... biar la apa kata orang sekalipon... janji gambar aku tangkap tu puas hati habis.. tapi aku ada la limit nya.. tak la overexpose pulops...

kalo difikirkan dan di kenang balik, memang la kelakar supa dupa... sila abaikan...

tapi dalam banyak-banyak tragedi yang menimpa aku sepanjang aku ambil gambar wedding adalah ganguan fizikal... heh... jangan ingat aku ni tade cutting yang curvaceous macam that so called boom shell and drop that gorgeous Victoria Secret cem Adriana Lima tu aku tak di gangu okay...


dan aku rasa yang paling serius dan 18sx... aku sendir jadi mangsa .kekadang dalam keriuh orang ramai, dok bergasak nak ambil gambar raja sehari bagai, dada dan bontot aku selalu kena touch... ni nak touching ni... nak resign... arghhhh... kesempatan dalam kesempitan... ada yang tertouch tercuit dan  tersiku ouch!!! dekat dada ahkak dik oih...

geram siak.... kekadang aku fikir jugak... adakah pakcik, atau abang itu hamsap  dan kaki pervert? atau tak sengaja... ahhhh... masa sentuhan berlaku tu adakah mereka rasa seperti...... dan aku pulak rasa seperti @#$%^&&* h*** serius S***, KEJADAHKAH SEMUANYA INI. kau tahu tak yang paling aku tak boleh lupa bilamana dada aku disiku... serius bangkai situasi tu...

kekadang aku pandang pada pesalah laku tu... lengok bersahaja dan seperti tiada apa2. maka aku pon bersangka baik yang dia tak sengaja sambil buat muka kering dan toya...

tapi adakah dalam hati dia berkata "Serius S*** my first strike!!!!!!LOL"... dan kekadang pada kenduri yang sama ada si polan ni buat contact dengan aku 2 time in a row... baiklah aku akan sentiasa bersangka baik... ini kejadian yang tak disengaja... tapi still... dalam hati aku dok fikir adakah si polan tu dalam hati nya sangat evil dan wicked sambil berkata "Serius s*** my second strike!!!! bloody hohohoholiau..."


DAYUMM... wtfbbq...

tergangu tau.... ni nak emo ni ... my twin had been touch accidentally ... ini bukan lucah, ini kenyataan...kalo setakat selisih bahu tu aku okay lagi... but not my twin...  had enough... grrrr.... cabaran ni... 

oklah aku melalut sampai disini. harap maaf di akhir entri ada 18sx sikit... 

p/s: bertukar... henshin..

1 comment:

Ady said...

hahah..dik terbaek post nih..memang tak lucah...tapi tu la cabaran tuh...blum lagi berebut-rebut ngan unofficial so-called photographer yang menyempit nak carik angle...sabar2..